Sunday, April 15, 2012

Adab Terhadap Ibu Bapa

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh .  Semoga semua dalam Rahmat dan Peliharaan Allah.



Bila ditanya kepada murid-murid kita ...  siapakah ibu bapa?  bagaimana cara kita menghormati mereka? .. bagaimana cara kita berbakti kepada mereka? ...

rata-rata hampir semua murid  kita boleh jawab kan?  Ye kerana mereka mereka semua pandai :)

Namun realitinya di rumah...

Apabila ibu panggil  atau suruh sesuatu ... bagaimana agaknya jawapan anak? ...

" Ye!! Apa !... nak Apa ?  Along tengah sibuk ni! ....  Ala mak ni.... asyik-asyik  acik je yang kena beli barang ....  nape tak suruh ucu?   (Ucu sedang minum susu dalam buai???)

Maksud ustazahlina ... murid-murid kita sangat tahu apa jawapan berhubung dengan Adab terhadap ibu bapa... namun dari segi amalan dan penghayatannya amat jauh sekali.... anak-anak sering tidak menghormati ibu bapa, berkasar dan sering meninggikan suara...

Lantaran video ini ustazahlina cuba hasilkan dengan cetusan idea dari anak murid ustazahlina dari universiti Malaya sebagai satu usaha untuk mengetuk pintu hati dan minda anak-anak agar mereka lebih kasih kepada ibu bapa mereka.


Moga ada kebaikannya

14 comments:

  1. takut ase tgk..jgnlh kwn2 kita jd gni..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum ustazah..alhamdulillah entry ustazah ini sangat bermanfaat,menghadirkan keinsafan dalam diri..
    Ustazah, saya ingin bertanya apakah tips2 yang penting dalam menghasilkan video yang menarik? Dan bagaimana cara memilih lagu supaya ianya bersesuaian dgn video yang kita ingin hasilkan?
    Salsiah Gusili

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga apa yang dipaparkan menjadi pengajaran berguna dan bermanfaat bg semua...

      Delete
  3. abdul hadi bin shamsuddin UM
    Assalamualaikum ustazah..
    entry yg dibawakan oleh ustazah ini sangat membangkitkan dan sangat memberi kesan yg mnedalam kepada pelajar yg melihatnya.video ini amat bersesuaian dan menarik dgn keadaan semasa yg semakin berleluasa dgn kes tidak menghormati ibu bapa.entry ini akan saya gunakan dalam p&p saya pada masa akan dtg.semoga berguna kelak.

    ReplyDelete
  4. mohd helmi bin abd wahab UM..
    salam.... video ni mengandungi mesej dan pengajaran kepada ramai orang. terutama kepada anak-anak muda.. memberi pendorong kepada kita agar menghargai jasa ibu bapa... sy terharu melihat video ini....

    ReplyDelete
  5. Kefriman mansur ieb090701 UM
    Salam..Alhamdulillah,entry yang sangat bermanfaat..semoga kita semua dapat mengambil iktibar.
    Ustazah,biasanya dari mana sumber kebanyakan entry yang ustazah post dalam blog ini?sekiranya tidak keberatan bole share link atau rujukannya.Terima Kasih.

    ReplyDelete
  6. Terima kasih semua ... Kefriman >> kebanyakkan bahan dalm entry ustazahlina adalah hasil karya ustazah, bahan bantu pembelajarn yang ustazahguna semasa dalam bilik darjah... pengalaman2 yang ustzah lalui dan ada juga hasil bdari blogwalking or bacaan... contoh video di atas ialah bahan power point yang ustazah hasilkan yang dah diconvert kepada movie.. :))

    ReplyDelete
  7. Salsiah Gusili ... utk hasilkan bahan yang baik...perlu ada bnyk cuba jaya and penambahbaikan.... beri org lain komen untuk dibaiki... :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. alif
      yer btl2

      Delete
    2. Salsiah Gusili
      Assalamualaikum ustazah.
      Terima kasih atas jawapannya.Maksudnya setiap komen boleh mempengaruhi persembahan bahan kita pd masa akan dtg kan ustazh?saya nak tanya pendapat peribadi ustazah,sekiranya ustazh menghasilkan bahan kemudian orang lain ataupun pelajar sendiri memberi komen atau kritikan yang sangat negatif bagaimana ustazah menghadapi situasi tersebut sebagai seorg pendidik? mungkin ustazah bole berkongsi pengalaman sebagai persediaan kepada kami yang bakal menjadi pendidik ini.Terima kasih :)

      Delete
    3. Sedihnya lagu thu ustazah :( . Sesungguhnya benar apa yg diperkatakan ustazah

      Delete
    4. Nice sangat lagu video thu kud Ustazah . Sesungguhnya benar2 belaka apa yg ustazah katakan itu .# MOLEK

      Delete
  8. Nur Izzah Atirah,2AN

    video ini amat menyayat hati....
    penat ibu kita mengandungkan kita selama 9 bulan..
    dan bersusah payah ayah kita mencari nafkah utk kita...
    tetapi..
    kita menderhakai ibu bapa kita...

    *pernah saya dengar satu ceramah mengatakan..
    "apabila ibu bapa kita kecil hati dgn kelakuan kita,
    secara automatiknya..kita menjadi anak derhaka..."

    *apabila saya melihat video ini,
    saya rasa spt ingin menangis..
    kerana saya takut jika saya pernah membuat ibu bapa saya kecil hati dgn kelakuan saya...

    ReplyDelete
  9. Nabila roslee >> tg :))
    Nur Izzah Atirah >> Terima kasih dan tahniah atas komentar yang yanag begitu baik...

    ReplyDelete

My Videos

Bahan Bantu Belajar Ustazahlina

Video Ustazahlina

Loading...

Welcome

Followers